FAQ

Aanbod woningen
Koopappartementen
Verkoopprocedure en verhuisservice
Ontwikkeling in het Zandkasteel
VvE
Overdracht
Aanbod woningen
Hoeveel appartementen komen er in Zandkasteel?
Er komen in totaal 263 appartementen in Zandkasteel.
Komen er koopwoningen of huurwoningen in Zandkasteel?
In Zandkasteel komen in de eerste fase 160 woningen in de verkoop. De vervolgfase van 103 woningen wordt koop- en/of vrije sector huur.
Wat voor soort woningen komen er?
Zandkasteel wordt een unieke plek om te wonen. De organische vormen van het gebouw geven elk appartement een eigen, unieke vorm. Er komen 263 woningen in verschillende typen, dus je vindt altijd een woning die bij je past. In de eerste fase kun je kiezen uit, 20 studio’s van 36 tot 71 vierkante meter, 98 suites (2 kamerappartement) van 44 tot 85 vierkante meter en 42 suites+ (3 kamerappartement) van 67 tot 92 vierkante meter. Alle appartementen worden instapklaar opgeleverd. Nieuwsgierig? Bel de makelaar voor een bezichtiging.
Koopappartementen
Kun je ook een parkeerplaats kopen?
Nee, het is niet mogelijk een parkeerplaats te kopen. Wel kun je een parkeerplaats huren. Wanneer je daar interesse in hebt, kun je dat aangeven op het inschrijfformulier bij de start verkoop. Er zijn voldoende parkeerplekken. De huur voor de parkeerplek zal naar verwachting € 120,- per maand zijn exclusief servicekosten. De te huren parkeerplaatsen zijn ondergronds onder het gebouw gelegen.
Is er ook een berging?
Een aantal appartementen heeft een berging bij het appartement. Deze plek van de bergingen kun je vinden op de verdiepingsoverzichten. Ook heeft ieder appartement een plek in de fietsenstalling. Leder appartement heeft een interne berging voor de installaties, groepenkast en wasmachine. Niet elk appartement heeft een externe berging.
Kan ik deze woning betalen?
Wij raden je aan om een financiële check te doen via een hypotheekadviseur, zodat je weet wat je financiële mogelijkheden zijn. Samen met de ING bieden wij deze mogelijkheid aan en je kunt een afspraak plannen via deze link. Je kan hiervoor ook bij de makelaar terrecht.
Kan ik al een appartement bekijken?
Dat kan zeker, er zijn 4 ingerichte modelwoningen en er is iedere woensdag een kijkmoment tussen 16.00 en 18.00. Wil je een ander appartement bekijken, bel de makelaar voor een afspraak.
Hoe wordt het appartement opgeleverd?
De appartementen worden compleet en turnkey opgeleverd. Dit houdt in met PVC vloer en plinten, afgewerkte muren, keuken met apparatuur en afgewerkte badkamer en toilet. Je kan dus gelijk verhuizen zodra je de sleutel hebt.
Wat wordt de bijdrage aan de VvE?
De servicekosten bedragen € 2,- per m2. Meer informatie over de VVE, kun je vinden op de website of vraag het aan de makelaar.
Wat is het energielabel van de appartementen?
Alle appartementen en studio's hebben minimaal energielabel A.
Verkoopprocedure en verhuisservice
Wanneer worden de appartementen in de eerste fase opgeleverd?
Verwacht wordt dat de appartementen tussen 1 maart en 15 april opgeleverd worden.
Kan je direct verhuizen zodra je de sleutel hebt?
Dat is in principe mogelijk, wij bieden hiervoor onze verhuisservice aan. Om te zorgen dat na alle verhuizingen het complex er nog net zo mooi uit ziet zoals bij de oplevering wordt de verhuizing in het gebouw door de verhuisservice gedaan.
Wat houdt de verhuisservice in?
Op de dag dat je gaat verhuizen (dit plan je van te voren in), kan je al je spullen lossen in een box. Wij zorgen er dan voor dat dit netjes in je appartement wordt neergezet op de plek waar je dat wil. De verhuisservice is inbegrepen in de koopsom en het is verplicht om hier gebruik van te maken.
Is een bouwkundige keuring benodigd?
Nee, dit is niet benodigd. Het appartement wordt volledig gerenoveerd opgeleverd en er komt een opleveringsrapport beschikbaar ten tijde van de oplevering. Eventuele onvolkomenheden en gebreken die bij de oplevering van aannemer aan ontwikkelaar worden geconstateerd, zullen op moment dat jij naar de notaris gaat, zijn verholpen. Met betrekking tot eventuele onvolkomenheden en gebreken die ten tijde van de afspraak bij de notaris niet zijn verholpen, is de aannemer nog verantwoordelijk. Er zal op toegezien worden dat die eventuele onvolkomenheden en gebreken alsnog worden verholpen.
Ontwikkeling in het Zandkasteel
Zandkasteel is een monument, wat houdt dat in?
Zandkasteel is in 1987 opgeleverd als kantoorgebouw. Zandkasteel kreeg in september 2017 de status gemeentelijk monument en was hiermee het 1e monument van Amsterdam Zuidoost. Vanwege deze status dienen alle details intact te blijven en met zorg te worden behandeld. Zandkasteel is vanwege de transformatie een bestaand gebouw en geen nieuwbouw.
Welke functies zijn er in Zandkasteel?
Op de website www.zandkasteelamsterdam.nl vindt je alle informatie over het gebouw zelf met informatie over de geschiedenis van het gebouw en ook de bijbehorende functies en faciliteiten.
VvE
Waarom een VvE?
Koop je een appartement dan word je automatisch (verplicht) lid van een Vereniging van Eigenaars.
Zijn er regels waar ik mij verplicht aan moet houden m.b.t. de VvE?
Ja, de regels die gelden zijn vastgelegd in een zogenaamde akte van splitsing. Hier staan onder andere regels in over het verdelen van de gezamenlijke kosten en over wie waarvoor verantwoordelijk is.
Waarvoor is de VvE verantwoordelijk?
De VvE is onder andere verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke zaken en delen (o.a. gebouwverzekering, onderhoud liften en schoonmaak van de gangen). Als eigenaar van een appartement ben jij verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alles dat is gelegen achter de voordeur van de woning.
Wie neemt de besluiten?
Het hoogste orgaan van een VvE is de vergadering van eigenaars. Een bestuur doet voorstellen en voert de besluiten die de eigenaars gezamenlijk tijdens de ALV hebben gemaakt uit.
Is er alleen en VvE voor de woningen?
Elke eigenaar van een woning-appartement wordt lid van een VvE voor de woningen. De VvE voor de woningen wordt lid van een overkoepelende vereniging waarin ook de eigenaars van de andere delen van het Zandkasteel (zoals de Internationale School, de parkeergarages en de commerciële ruimtes) lid zijn. Er zijn daardoor twee verenigingen: een Hoofd Vereniging van Eigenaren en een Onder Vereniging van Eigenaren. Bij het verkrijgen van de woning wordt de eigenaar automatisch lid van de Onder Vereniging van Eigenaren.
Overdracht
Wat betekent ‘kosten koper’?
Onder de kosten koper vallen officieel twee kostenposten: de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor het opmaken van de leveringsakte en de inschrijving daarvan in het kadaster. Naast deze kosten komen er bij de aankoop van een woning vaak meer kosten kijken. Denk hierbij aan de kosten voor een eventuele aankoopmakelaar en/of notariskosten en advieskosten in het geval de aankoop (deels) wordt gefinancierd met een hypotheek. Als je een woning in het Zandkasteel koopt dan neemt de verkoper de notariskosten voor de levering voor haar rekening. De levering zal plaatsvinden bij de door de verkoper aangewezen projectnotaris.
Hoeveel overdrachtsbelasting moet ik betalen?
In principe betaal je bij de aankoop van een bestaande woning 2% overdrachtsbelasting over de waarde van de woning. Dit tarief van 2% geldt alleen als je zelf in de woning gaat wonen. Ga je niet zelf in de woning wonen dan betaal je een tarief van 8%. Voor kopers in de leeftijd 18 t/m 34 jaar die een woning met een waarde van maximaal EUR 440.000,00 (per 1-1-2023) kopen en nog nooit gebruik gemaakt hebben van de startersvrijstelling geldt de zogenaamde startersvrijstelling. Deze kopers hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen. Bij de berekening van de waarde van de woning zal – naast de koopprijs – ook de waarde van de gekapitaliseerde erfpachtcanon meegenomen worden. Voor de volledige regeling verwijzen wij naar de website van de belastingdienst.
Hoeveel erfpacht moet ik jaarlijks betalen?
De erfpachtcanon is door de verkoper afgekocht (vooruitbetaald) voor het huidige tijdvak van 50 jaar. Tot 15 april 2070 zal de gemeente dus geen erfpachtcanon in rekening brengen.
Kan ik gebruik maken van de overstapregeling naar eeuwigdurende erfpacht?
Ja. De verkoper onderzoekt op dit moment onder welke (financiële) voorwaarden de kopers van een woning in het Zandkasteel over kunnen stappen naar eeuwigdurende erfpacht.

0%