Veelgestelde
vragen

Wij hebben hieronder voor jou alvast enkele veel gestelde vragen beantwoord. Deze antwoorden zijn echter aan verandering onderhevig en worden met regelmaat geüpdatet. Aan de antwoorden kunnen geen rechten worden ontleend en zijn niet bedoeld als onderdeel van de huurovereenkomst. De definitieve voorwaarden en onderdelen worden vermeld in de overeenkomst.

Algemeen
Inschrijving
Toetsing en inkomen
Huren
Kwaliteit en voorzieningen
Algemeen
Ik wil een appartement huren, wat moet ik doen?
In Zandkasteel komen er regelmatig woningen beschikbaar. We houden je hierover op de hoogte via de nieuwsbrief! Zorg dus dat je je hiervoor aanmeld. De inschrijving is volledig online. Door de digitale inschrijving kunnen wij sneller reageren, je beter ondersteunen en kun je vanuit huis alles organiseren. De inschrijving bestaat uit verschillende onderdelen en in deze stappen worden diverse controles uitgevoerd:
1 / 5
Moet ik inschrijf- of bemiddelingskosten betalen?
Je hoeft geen inschrijfkosten te betalen en er zijn geen bemiddelingskosten/courtage. Voor oplevering van de woning dient de eerste maand huur en de eventuele borg te zijn overgemaakt via internetbankieren. Een borg is niet standaard en wordt alleen gevraagd als je niet (volledig) aan de inkomenseisen voldoet, een tijdelijke arbeidsovereenkomst hebt of zelfstandig ondernemer bent. Wel betaal je een huurreservering van € 75,-, dit kun je zien als de zekerheid op een optie. Je ontvangt de huurreservering retour nadat je het huurcontract hebt ondertekent.
Wat is de huurreservering?
De huurreservering van €75,- is de zekerheid dat een woning voor je is gereserveerd en in optie wordt gehouden gedurende de controle van het dossier. Je ontvangt de huurreservering retour nadat je het huurcontract hebt ondertekent, in de week voor de sleuteloverdracht.
Kan ik de woningen bezichtigen?
Je bent vast heel nieuwsgierig hoe de appartementen eruit zien! Om je alvast een beeld te geven van de situatie en woningen kun je de artist impressies en plattegronden bekijken. Naast de impressies, foto’s en video’s op deze website gaan we er alles aan doen om een bezichtiging te organiseren. Indien een bezichtiging mogelijk is, wordt je uitgenodigd per email.
Kan ik huurtoeslag aanvragen?
De woningen worden verhuurd in de vrije sector. Het is daarom niet mogelijk om huurtoeslag aan te vragen.
Inschrijving
Hoe werkt de inschrijving?
Stap 1: Inschrijven met voorkeurswoningen
Indien je geselecteerd wordt om deel te nemen aan de inschrijving, kun je jouw voorkeurswoning(en) uitkiezen via de woningzoeker. Je kunt hier de woningen aanklikken. Vervolgens kun je de woning toevoegen aan jouw favorieten door te klikken op het hartje, de woningen worden dan toegevoegd aan je inschrijving. Onder in het scherm zie je dat de woning(en) aan jouw voorkeuren zijn toegevoegd door het cijfertje bij het menu-item “inschrijven”. Wanneer jij jouw voorkeuren (minimaal 1 en maximaal 10) hebt toegevoegd klik je op “inschrijven” om te beginnen met de inschrijving. Vul hier je e-mailadres in (let op, hetzelfde e-mailadres wat je eventueel eerder al gebruikt hebt bij de aanmelding). Vervolgens ontvang je een e-mail met een link om een account te maken voor jouw online persoonlijk dossier.
1 / 5
Waarom verloopt de inschrijving digitaal?
Wij streven ernaar het verhuurproces zo veel mogelijk digitaal te laten verlopen. Door de digitale verwerking kunnen we sneller reageren, je beter ondersteunen en kun je vanuit huis alles organiseren. Vanzelfsprekend staan we jou ook graag persoonlijk te woord en helpen wij jou, zowel digitaal als persoonlijk, bij het vinden van de voor jou perfecte woning.
Welke documenten heb ik nodig?
Bij de inschrijving zijn een bewijs van inkomen en een kopie ID-bewijs voldoende. Op basis van de ingevulde gegevens in het inschrijfformulier volgt de toewijzing. Na acceptatie van de toewijzing worden aanvullende documenten opgevraagd waarmee de controles uitgevoerd worden.
1 / 8
Hoe zorg ik ervoor dat mijn documentatie aan de AVG-wetgeving voldoet?
Om identiteitsfraude tegen te gaan is het belangrijk om documenten aan te leveren die aan de AVG-richtlijnen voldoen. Dit houdt onder meer in dat je BSN en pasfoto niet zichtbaar mogen zijn. Hiervoor kun je gebruik maken van de KopieID app van de Rijksoverheid. Daarnaast is het belangrijk om de documenten via het beveiligde online dossier aan te leveren en niet via e-mail.
Toetsing en inkomen
Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om in aanmerking te komen?
Om in aanmerking te komen voor een appartement in Zandkasteel is het van belang dat je aan de inkomensrichtlijnen kunt voldoen en geen negatieve BKR/incassoregistratie hebt.
Wat zijn de inkomensrichtlijnen om te huren?
Om een appartement te huren, gelden de volgende inkomenseisen:

Éénpersoonshuishouden:
Bruto maandinkomen inclusief vakantietoeslag en vaste toeslagen van ca. 3,5x de kale maandhuur exclusief servicekosten.
Voorbeeld netto maandhuurprijs: €1.200,-
€1.200,- x 3,5 = € 4.200 per maand
1 / 4
Hoe werkt de toewijzing?
Bij Wooove werken we volgens de richtlijnen uit de Wet Goed Verhuurderschap.

Dit betekent dat woningen van jouw voorkeur worden toegewezen op basis van de best passende kandidaat volgens de volgende criteria: Financiële draagkracht en eventueel maximaal inkomen volgens gemeentelijke criteria. Aansluitend kunnen er voorrangsregels van toepassing zijn op middensegment woningen of bijzondere woonconcepten. Dit heeft te maken met sleutelberoepen, doorstroming vanuit sociale woningen of toewijzing op specifieke doelgroepen zoals bijvoorbeeld senioren of starters.

Als er meerdere gelijkwaardige passende kandidaten voor een woning zijn, dan selecteert het systeem willekeurig de kandidaat.

Nadat je een voorlopige toewijzing hebt ontvangen worden aanvullende gegevens opgevraagd. Dit kan onder andere doormiddel van digitale koppelingen van bevoegde instanties worden gedaan en doormiddel van jouw aangeleverde documenten waarmee ID, inkomen, woonsituatie, betaalverleden en kredietwaardigheid wordt getoetst.

Ben je van mening dat je gediscrimineerd bent, dan kun je een melding maken bij het meldpunt in jouw gemeente via: https://mcusercontent.com/3b572d22df63340cc8ea2fd45/files/8586c3b3-dfce-2f2f-c917-7b87aa490a23/20231228_wgv_meldpunten_en_verordeningen.pdf
Kan ik als uitzendkracht een huurwoning huren?
Omdat een huurcontract wordt aangegaan voor minimaal 1 jaar, is het belangrijk dat je ook op langere termijn de huur kunt betalen. Daarom kunnen wij alleen rekening houden met een regelmatig dienstverband van minimaal 12 maanden. Ontvang je inkomsten uit uitzendwerk (fase B en C)? Dan mag het gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaar worden meegenomen. Als je huidige inkomen lager is dan het gemiddelde van de laatste 3 jaar, dan geldt het huidige inkomen. Inkomsten uit uitzendwerk fase A of een 0-uren contract kunnen niet worden meegerekend.
Kan ik als student een huurwoning krijgen?
Het is alleen mogelijk om te huren met voldoende inkomen volgens de inkomensrichtlijnen, waarbij maximaal 2 inkomens tot een gemeenschappelijk inkomen gezien mogen worden. Ook mogen er niet meer dan twee huurders op een adres ingeschreven staan.
Een lening via DUO kan niet mee worden gerekend als inkomen.
Tenzij aan deze eisen wordt voldaan is het voor studenten niet mogelijk een woning te huren. Er worden helaas geen garantstellingen door derden (ouders) geaccepteerd.
Is het mogelijk om te huren met een garantsteller?
Nee, het is niet mogelijk om te huren met een garantstelling.
Om in aanmerking te komen voor één van de woningen dien je zelf een vast inkomen te hebben dat past bij de inkomensrichtlijnen.
Kan ik een woning delen met een vriend of collega?
Nee, het is niet mogelijk om een woning te delen. Wij verhuren alleen aan een duurzaam gemeenschappelijk huishouden (max. 2 meerderjarige personen). Er is doorgaans sprake van een duurzaam gemeenschappelijk huishouden indien er sprake is van een koppel met een relatie of een gezin.
Is er een waarborgsom/bankgarantie van toepassing?
Er wordt standaard om 1 maand borg gevraagd. In andere gevallen waarbij er extra zekerheid nodig is, bijvoorbeeld wanneer je een eigen bedrijf hebt, is dit 2 maanden borg. De hoogte van de waarborgsom wordt vermeld, voordat je het contract ontvangt.
Huren
Wat is de minimale huurtermijn?
Je huurt voor minimaal 1 jaar. Daarna is de huurovereenkomst te beëindigen per de eerste van de volgende maand met een opzegtermijn van een volledige kalendermaand. Een voorbeeld: je geeft op 19 april aan dat je de huur wilt opzeggen, dan eindigt de huurovereenkomst op 1 juni.
Huurprijswijziging
Voor huurwoningen met een geliberaliseerde huurprijs geldt een jaarlijkse huurverhoging van maximaal CPI tenzij er vanuit overheidswege een toegestaan maximumpercentage geldt. De huurprijs wordt in dat geval met dat maximumpercentage verhoogd. In het geval van een gereguleerde huurprijs bepaalt de Rijksoverheid jaarlijks het percentage van de huurverhoging.
Zijn er naast de huurprijs nog servicekosten van toepassing?
Ja, de servicekosten bedragen €95,- per maand. Voor de gezamenlijke ruimtes waar alle bewoners gebruik van maken worden bepaalde kosten gedeeld. Bijvoorbeeld voor de elektra en het schoonmaken van de lift, entree, trappenhuis, etc. Deze kosten worden betaald van de voorschotten servicekosten die de bewoners maandelijks betalen. Je ontvangt hiervan een aparte opgave en jaarlijks een overzicht van de servicekosten.
1 / 2
Is de huur inclusief nutsvoorzieningen (warmte/water/elektra)?
Nee, de huurprijs op de website is de kale maandhuur. Naast de servicekosten is de huurder verantwoordelijk voor het afsluiten van een contract voor water, elektra en warmtevoorziening (stadsverwarming van Vattenfall).
Kwaliteit en voorzieningen
Zijn de afbeeldingen op de website van het betreffende appartement?
De afbeeldingen zijn artist impressions en bedoeld om je een indruk te geven van hoe een woning eruit kan zien. Het is geen weergave van de door jou gekozen woning en kan dus afwijken. De woningen worden instapklaar opgeleverd met een PVC-vloer, afgewerkte wanden en afgewerkte badkamer, keuken en toilet. De indeling van de woning zie je op de plattegrond bij de woning. De ligging van de woning kun je zien op de verdiepingsplattegrond.
1 / 2
Kan ik zelf een keuken en/of badkamer uitkiezen?
Nee, de woningen worden voorzien van een moderne keuken met inbouwapparatuur en een complete badkamer. De keuken- en badkameropstelling zie je op de plattegronden.
Hoe zien de keukens eruit?
De volledig uitgeruste keukens in Zandkasteel zijn van het merk Bribus. De keukenkasten zijn hoogglans wit en hebben hoekgrepen. Het aanrechtblad is van zwart composiet. De woning beschikt over een keuken met een koel/vriescombinatie, vaatwasser, afzuigkap, 4-pits inductiekookplaat en een combimagnetron. Ook heeft elke woning een ingebouwde heet waterkraan van het merk Quooker.

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Er kunnen verschillen zijn per woning.
Hoe zijn de wanden en plafonds afgewerkt?
De plafonds zijn voorzien van wit spuitwerk. De wanden zijn voorzien van scanbehang welke gesausd zijn.
Wat is de hoogte van het plafond?
De hoogte van vloer tot plafond in de woningen is circa 2,80 meter. Bij de badkamers is de vrije hoogte circa 2,68 meter, hier is dus een opstapje aanwezig. Enkele appartementen hebben een afwijkende verdiepingshoogte (van minimaal circa 2,60 meter).
Mogen de wanden geschilderd worden?
Je mag de woning naar eigen smaak decoreren en inrichten. Het is toegestaan om de wanden te schilderen of te behangen (let op, de wanden zijn voorzien van scanbehang). Deuren en kozijnen mogen niet geschilderd worden. En let op, bij het verlaten van het appartement dient de woning in oorspronkelijke staat achtergelaten te worden.
Hoe is de badkamer ingericht en afgewerkt?
De badkamers in Zandkasteel worden compleet en modern afgewerkt. De badkamers beschikken over wit glanzende wandtegels van 15 x 30 cm tot het plafond, antraciet vloertegels, een witte handdoekradiator, inloopdouche, wastafel met één of twee kranen (bekijk de exacte opstelling op de woningplattegrond) en spiegel.

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Er kunnen verschillen zijn per woning.
Hoe is het (separate) toilet afgewerkt?
Er is een hangend wandcloset en een fonteintje met toiletkraan. Het (separate) toilet is afgewerkt met antraciet vloertegels en wit glanzende wandtegels. Het toilet heeft wandtegelwerk tot circa 1,50 meter vanaf de vloer.

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Er kunnen verschillen zijn per woning.
Moet ik zelf een vloer leggen en waar moet ik rekening mee houden?
Alle woningen zijn voorzien van een hoogwaardige PVC-vloer in lichte houtprint met hoge plinten.
Hoe wordt de woning (en het water) verwarmd?
De woningen worden verwarmd via stadsverwarming (Vattenval).
Is er ventilatie aanwezig in de woning?
Ja, de woningen zijn voorzien van een CO2-gestuurde mechanische ventilatie (CERA) met afzuigventielen in de badkamer, keuken en berging en toevoerventiel in de woonkamer en slaapkamers.
Wat voor type buitenruimte heb ik?
De meeste appartementen hebben geen eigen buitenruimte. Er zijn enkele appartementen die dit wel hebben, zie hiervoor de plattegronden. Elke huurder heeft toegang tot de binnentuinen van Zandkasteel en de verschillende ontmoetingsplekken die gelegen zijn aan de ‘interne straat’.
Is er een binnentuin aanwezig?
Ja, met een tag kun je altijd naar de binnentuin toe. Het is niet toegestaan om in de binnentuin te barbecueën.
Zijn er parkeerplaatsen?
De parkeerplaatsen worden verhuurd door een externe partij. Na definitief akkoord op jouw dossier, brengen wij je in contact. Het betreft een zogenaamde ‘zwerfplaats’. De huur van de parkeerplaats is € 125,- per maand (exclusief servicekosten). Je kunt in het inschrijfformulier aangeven of je interesse hebt in het huren van een parkeerplaats. Let op: De maximale inrijhoogte van de parkeergarage is 1.95m hoog.
Zijn er laadpalen aanwezig?
Ja, er zijn 70 laadpalen aanwezig verdeeld over 4 parkeergarages.
Zijn er bergingen beschikbaar?
Er zijn 37 bergingen die gekoppeld zijn aan de woningen. Bekijk de woningomschrijving van jouw voorkeurswoning om te zien of er een aan de woning is gekoppeld.
Zijn er liften aanwezig?
Het complex is voorzien van meerdere liften (2 per 2 torens: K-L, F-G en D-E). Bewoners hebben toegang tot alle liften. Huurders van kantoren enkel tot de gele lift. De liften gaan ook naar de parkeergarage.
Wie heeft er toegang tot het gebouw?
Als bewoner heb je toegang tot alle torens en algemene ruimtes. Zonder badge/pas kom je diverse gesloten deuren tegen, die enkel door bewoners dan wel de receptie kunnen worden geopend (middels intercom).
1 / 2
Waar kan ik mijn fiets en/of scooter stallen?
Er is een gemeenschappelijke (gratis) fietsenstalling aanwezig. Daarnaast wordt er in de parkeergarage een scooterplek en plek voor bakfietsen gecreëerd. Hiervoor bedragen de kosten €20,- per plek per maand.
Hoe duurzaam is Zandkasteel?
Zandkasteel is voorzien van meerdere maatregelen die bijdragen aan duurzamer wonen waaronder gevelisolatie van circa 80 mm steenwol en HR++ beglazing. Daarnaast zijn de woningen aangesloten op stadswarmte. De isolatie van de platte daken zijn vervangen tijdens de bouw. Isolatie heeft nu een RC-waarde van 4.
Energielabel
Alle woningen hebben minimaal het energielabel A. Wijzigingen voorbehouden.
Zijn de appartementen voorzien van glasvezel/kabel?
Ja, de woonkamer is voorzien van een aansluiting voor Ziggo en Reggefiber. Per appartement is er 1 loze leiding van de meterkast naar de hoofdslaapkamer voor het aanleggen van een eventuele DATA of CAI aansluiting (voor studio’s geldt dit niet).
Zijn huisdieren toegestaan?
Het is verboden in de woning (huis)dieren te houden, welke (over)last of ongerief kunnen veroorzaken.
Hoe kan ik gebruik maken van de (privé) bioscoop?
De (privé) bioscoop kan gereserveerd worden via de receptie.

0%